Istanbul este un oras impresionant din toate
punctele de vedere, foarte aglomerat, haotic pe alocuri, plin de istorie dar si
modern in acelasi timp, un oras care nu traieste in trecut. Cand vine vorba de
mancare insa, traditia are un cuvant greu de spus. Bucataria turceasca este
proaspata, naturala, condimentata, simpla si in acelasi timp surprinzatoare. Nu
va lasati pacaliti de aparenta banalitate a unor feluri de mancare.
Daca nu aveti timp sau bani sa mancati mereu la
restaurant, Istanbul este locul unde
puteti gusta de pe strada cam orice. Sunt nenumarate tarabe cu porumb fiert sau
copt, castane coapte, covrigi.
Exista de asemenea tarabe cu dulciuri specific
turcesti (ca de exemplu tulumba, un
desert din aluat prajit si insiropat).
In Istanbul trebuie neaparat sa gustati
inghetata. Aroma este deosebita iar textura cu totul speciala, datorita
ingredientelor folosite: salep ( o
faina obtinuta din macinarea bulbilor de orhidee) si mastic (o rasina obtinuta din arborele de mastic). Nu v-ati fi imaginat ca inghetata se poate intinde ca
o guma de mestecat, nu-i asa? Si de cele mai multe ori, inghetata vine la
pachet cu un mini spectacol oferit de catre vanzatori, care vor face sa apara
si sa dispara cornete si bucati imense de inghetata sub ochii uimiti ai turistilor.
Tot pentru iubitorii de dulciuri, in zona Sultanahmet puteti cumpara Osmanli macun, un fel de zahar ars, in
culori puternice, care mi-au amintit de ciubucurile din copilarie.
Uitati de sucuri imbuteliate, in Istanbul sunt
la tot pasul tonete cu fructe proaspete ce urmeaza sa fie transformate in
sucuri delicioase, de obicei de grapefruit, portocale sau rodii, dar exista si
magazine speciale unde varietatea de sucuri naturale este de-a dreptul
ametitoare: morcov, kiwi, pepene galben, pepene rosu, ananas, mere, gutui etc.
Pentru prima data am baut suc de pepino, un fruct foarte racoritor, ce mi s-a
parut o combinatie intre castraveste si pepene galben.
Dar toate acestea sunt simple gustari, daca
vreti sa va potoliti foamea pe o perioada mai lunga si totusi nu aveti timp sa
mancati la restaurant, tonetele cu kebab sunt alegerea potrivita. De obicei
puteti alege intre trei tipuri de carne: pui, miel si vita care sunt asezonate
la alegere cu castraveti cruzi sau acri, rosii, ardei iute, varza. Da, lipsesc
cartofii prajiti. J
Pestele si fructele de mare ocupa un loc
special in bucataria turceasca iar in Istanbul nu le gasiti numai in
restaurante ci si pe strazi. La baza podului Galata, in niste barci ce noaptea
stralucesc in lumini multicolore si te duc cu gandul mai degraba la un oras
chinezesc, se prepara peste la gratar, servit in sendvisuri imense. Spectacolul
face toti banii, cei ce pregatesc pestele stau in barcile acelea, la care numai
uitandu-te cum se leagana, te ia cu ameteala, iar de pe uscat o alta persoana
preia sendvisul. Tot in zona podului Galata sunt si tonete cu zeama de varza la
pahar sau muraturi, foarte gustoase. Iar
pe pod pescarii vand marfa proaspat prinsa asa ca puteti cumpara peste, fructe
de mare sau daca sunteti pasionati de pescuit chiar unelte de pescuit.
Fie ca alegeti sa va potoliti foamea mancand la
restaurant, fie pe strada, Istanbul este un oras al aromelor, care va imbie la
orice pas cu tentatii culinare greu de uitat.
articol publicat si in foodstory.ro
articol publicat si in foodstory.ro
ah, Andreea, nu-mi pot rupe ochii de la dulciurile "tale" turcesti...dar si un kebab ar merge :))
ReplyDeletePai uita-te la Suleyman,in filmul ala se mananca numai dulciuri :D
ReplyDeleteMda, ar trebui sa-mi fac un "abonament anual" in Turcia. Nu numai pentru mancare, pentru tot. Turkey forever! :)