December 06, 2012

Street food Istanbul


Istanbul este un oras impresionant din toate punctele de vedere, foarte aglomerat, haotic pe alocuri, plin de istorie dar si modern in acelasi timp, un oras care nu traieste in trecut. Cand vine vorba de mancare insa, traditia are un cuvant greu de spus. Bucataria turceasca este proaspata, naturala, condimentata, simpla si in acelasi timp surprinzatoare. Nu va lasati pacaliti de aparenta banalitate a unor feluri de mancare.

Daca nu aveti timp sau bani sa mancati mereu la restaurant,  Istanbul este locul unde puteti gusta de pe strada cam orice. Sunt nenumarate tarabe cu porumb fiert sau copt, castane coapte, covrigi. 



Exista de asemenea tarabe cu dulciuri specific turcesti (ca de exemplu tulumba, un desert din aluat prajit si insiropat).



In Istanbul trebuie neaparat sa gustati inghetata. Aroma este deosebita iar textura cu totul speciala, datorita ingredientelor folosite: salep ( o faina obtinuta din macinarea bulbilor de orhidee) si mastic (o rasina obtinuta din arborele de mastic). Nu v-ati  fi imaginat ca inghetata se poate intinde ca o guma de mestecat, nu-i asa? Si de cele mai multe ori, inghetata vine la pachet cu un mini spectacol oferit de catre vanzatori, care vor face sa apara si sa dispara cornete si bucati imense de inghetata sub ochii uimiti ai turistilor. Tot pentru iubitorii de dulciuri, in zona Sultanahmet puteti cumpara Osmanli macun, un fel de zahar ars, in culori puternice, care mi-au amintit de ciubucurile din copilarie.


Uitati de sucuri imbuteliate, in Istanbul sunt la tot pasul tonete cu fructe proaspete ce urmeaza sa fie transformate in sucuri delicioase, de obicei de grapefruit, portocale sau rodii, dar exista si magazine speciale unde varietatea de sucuri naturale este de-a dreptul ametitoare: morcov, kiwi, pepene galben, pepene rosu, ananas, mere, gutui etc. Pentru prima data am baut suc de pepino, un fruct foarte racoritor, ce mi s-a parut o combinatie intre castraveste si pepene galben.

Dar toate acestea sunt simple gustari, daca vreti sa va potoliti foamea pe o perioada mai lunga si totusi nu aveti timp sa mancati la restaurant, tonetele cu kebab sunt alegerea potrivita. De obicei puteti alege intre trei tipuri de carne: pui, miel si vita care sunt asezonate la alegere cu castraveti cruzi sau acri, rosii, ardei iute, varza. Da, lipsesc cartofii prajiti. J

Pestele si fructele de mare ocupa un loc special in bucataria turceasca iar in Istanbul nu le gasiti numai in restaurante ci si pe strazi. La baza podului Galata, in niste barci ce noaptea stralucesc in lumini multicolore si te duc cu gandul mai degraba la un oras chinezesc, se prepara peste la gratar, servit in sendvisuri imense. Spectacolul face toti banii, cei ce pregatesc pestele stau in barcile acelea, la care numai uitandu-te cum se leagana, te ia cu ameteala, iar de pe uscat o alta persoana preia sendvisul. Tot in zona podului Galata sunt si tonete cu zeama de varza la pahar sau muraturi, foarte gustoase.  Iar pe pod pescarii vand marfa proaspat prinsa asa ca puteti cumpara peste, fructe de mare sau daca sunteti pasionati de pescuit chiar unelte de pescuit.



Fie ca alegeti sa va potoliti foamea mancand la restaurant, fie pe strada, Istanbul este un oras al aromelor, care va imbie la orice pas cu tentatii culinare greu de uitat.
articol publicat si in foodstory.ro


2 comments:

  1. ah, Andreea, nu-mi pot rupe ochii de la dulciurile "tale" turcesti...dar si un kebab ar merge :))

    ReplyDelete
  2. Pai uita-te la Suleyman,in filmul ala se mananca numai dulciuri :D
    Mda, ar trebui sa-mi fac un "abonament anual" in Turcia. Nu numai pentru mancare, pentru tot. Turkey forever! :)

    ReplyDelete