Pentru cine a fost in Riga,Tallinn este un oras destul
de scump, asa ca si pentru mancare veti plati mai mult. Si totusi preturile din
Tallinn sunt mult mai ok decat cele ale vecinilor din Helsinki, care de multe
ori se aprovizioneaza cu bautura si nu numai din Tallinn. Nu uitati de Lido, restaurant cu mancare buna si
variata, cu preturi foarte bune.
In centrul
vechi va intampina fetele de la Olde
Hansa cu migdale cu diferite arome (afumate, cu piper, cu ierburi, cu
usturoi, scortisoara), pe care le puteti cumpara la cornet sau saculet. Preferatele mele sunt cele cu zahar si scortisoara.
Olde Hansa este un local caruia orice turist trebuie sa-I treaca
pragul. Preturile sunt destul de piperate, e adevarat, insa merita. Aici veti
gasi mancaruri si bauturi ce pastreaza retete medievale iar localul are un aer
vechi, ce aminteste de acele vremuri. Exista trei tipuri de bere: cu
scortisoara, miere si ierburi. Mancarea este variata si puteti alege diverse
platouri, meniuri cu peste, carne de porc, etc. Eu am incercat pate de pui dupa
o retea traditional, cu dulceata de ceapa si muraturi (am fost surprinsa sa
descopar printre muraturi mere) si cel mai fin desert pe care l-am mancat
vreodata a fost budinca de trandafiri de la Olde
Hansa.
Este ciudat sa vorbesti despre un oras descriind numai
mancarea pe care o gasesti acolo, pentru ca pana la urma gustul ne este
influentat si de atmosfera locului, de povestile pe care le are localul unde
alegem sa mancam, ospitalitatea gazdelor etc.
Daca ajungeti in Tallinn nu trebuie sa ocoliti nici Beer House, o berarie cu nenumarate
tipuri de bere, cateva sortimente produse chiar de ei. In cazul in care nu mai
gasiti locuri la terasa, considerati-va norocosi si indrazniti sa intrati,
inauntru atmosfera este extraordinara, dupa ce treceti de prima incapere veti
ajunge intr-un loc deosebit, ce imita o
strada cu casute (anumite mese chiar sunt amplasate in casute).
Desigur, exista multe alte localuri cu mancare buna,
majoritatea fiind de altfel incluse in ghidul orasului.
Locuitorii tarilor baltice sunt mari consumatori de
peste, iar in supermarketuri veti gasi la raionul de bauturi alcoolice pungute
cu pesti uscati, care se consuma ca o gustare, alaturi de bere.
Atat in Tallinn cat si in Riga gasiti cam aceleasi
feluri de mancare, cu o puternica influenta ruseasca, iar daca sunteti pasionat
de gastronomie nu uitati sa cumparati o carte de bucate cu retele locale,
pentru a reda acasa mancarurile pe care le-ati descoperit.
Inainte sa plecati, nu uitati sa dati o raita prin
supermarketuri pentru a va aproviziona cu produse tipice. Letonii si estonii au
marcile lor de dulciuri iar Laima
(Letonia) si Kalev (Estonia) amintesc
de Bucuria, atat la gust cat si din
punct de vedere al diversitatii produselor.
Tarile baltice sunt din punct de vedere culinar o
experienta care invaluie treptat turistul roman, nu socheaza prin gusturi ci
mai degraba completeaza, de multe ori putandu-se intalni mancaruri aproape
identice ca si ingrediente si gust cu cele romanesti, diferenta venind insa din
anumite sosuri, condimente sau legume pe care poate nu ne-am fi asteptat sa le
gasim acolo. Mi-au lasat impresia ca sunt mai inventivi si mai jucausi decat
romanii cand vine vorba de mancare, ca o reteta poate fi mereu adaptata.
No comments:
Post a Comment