Are puternice influente
din bucataria ruseasca, nemteasca si ucraineana. Ingredientele principale sunt
cartofii, varza, sfecla rosie, carnea, castravetii, ciupercile si cerealele
(hrisca, orz, grau, secara).Supele si ciorbele nu lipsesc din bucataria
poloneza si sunt foarte variate ca gust si consistenta, de la o zeama limpede
pana la supe groase, cu multe ingrediente, ce pot tine loc si de fel principal.
Printre cele mai populare sunt zurek (ciorba acra cu ou si carnat), barszcz
czerwony, bors cu sfecla rosie care este servit simplu sau cu uszka (niste
coltunasi foarte asemanatori cu pierogi), zupa ogórkowa, o supa cu castraveti
murati, zupa grzybowa cu ciuperci dar si ciorba de burta ( flaki), de varza acra,
de ciuperci, de macris, cartofi. Supele reci-consumate mai ales vara- sunt
foarte racoritoare si lejere. Chlodnik este o supa dulce-acrisoara ce are la
baza sfecla rosie si castraveti acri.
Ciupercile de padure sunt folosite des de catre polonezi in supe, sosuri, feluri principale si dau un gust senzational mancarurilor, spre deosebire de ciupercile champignon care au invadat pietele si supermarketurile romanesti. In Cracovia am mancat o supa-crema de ciuperci foarte gustoasa, cu bulgarasi din piure de cartofi.
Pierogi sunt asemanatoare coltunasilor nostri si se regasesc peste tot: in supe, ca fel principal, la desert, fierte, prajite, la cuptor. Cele fierte mi s-au parut cele mai putin gustoase. Umpluturile depind de imaginatia bucatarului, insa cel mai des intalnite sunt varza si/sau ciuperci, cartofi cu branza si ceapa (ruskie pierogi), carne, iar ca desert branza dulce, diferite dulceturi sau fructe. Pierogi trebuie servite cu sos, le potenteaza gustul si puteti obtine combinatii interesante (sos de ciuperci, de marar, de mustar cu miere etc).
Placki ziemniaczane, un fel de clatite din cartofi, sunt foarte usor de preparat, prima data am mancat la un prieten care se intorsese din Polonia. Placki sunt practic cartofi rasi, la care se adauga ou, ceapa tocata, condimente iar apoi se prajesc in ulei. Se servesc de obicei cu sos de ciuperci.
O alta mancare traditionala este Bigos, denumita si Tocana Vanatorului, are de obicei ca ingrediente varza dulce si acra, ciuperci, bucati de carne si carnati, reteta difera insa in functie de regiune.
Este destul de greu sa gasesti un fel de mancare care sa nu contina carne. Mancarurile sunt consistente, satioase, contin in general carne de porc. Se stie ca in Polonia iernile sunt geroase iar de multe ori si vara temperaturile sunt destul de scazute, asa ca meniul raspunde necesitatilor organismului in astfel de conditii. Pestele se regaseste in meniurile traditionale de sarbatori dar si ca aperitiv: peste marinat, afumat, in salate alaturi de diverse legume, la cuptor, prajit, in supe. Carnea de rata este mult mai folosita decat in bucataria romaneasca. O delicatesa pe care am mancat-o in Varsovia este rata cu cartofi si dulceata de merisor.
Am fost norocoasa sa vad orasul Gdansk insotita de Magda si Walter, un cuplu foarte simpatic cu care ne-am imprietenit si care ne-a vandut multe ponturi pe care nu le gasiti in ghidurile turistice (de altfel exista multe atractii turistice la distante relativ mici de Gdansk asa ca daca aveti de gand sa vizitati acest oras superb interesati-va inainte, noi eram inarmati cu ghiduri care din pacate nu prea punctau si atractiile din jurul orasului). Magda ne-a pregatit un fel de mancare traditional, ma asteptam sa fie ceva specific, mi-a spus ca este foarte popular si cand ni l-a servit, surpriza…Kotlet schabowy, snitel de porc alaturi de cartofi natur, serviti cu Mizeria, o salata foarte gustoasa de castraveti cu smantana.
Desigur, ideal este sa iei masa in oras, unde sa te desfeti cu delicioasele mancaruri poloneze, insa in cazul in care nu stati prea bine cu finantele exista fast-food-uri unde pe langa hamburger puteti gasi pierogi si zapiekanka, o bagheta cu branza, ciuperci, carne si ketchup, apreciata atat de localnici cat si de turisti.
De asemenea lantul de magazine Biedronka (gargarita) este o alegere buna, este adevarat ca nu exista o varietate mare de produse dar au preturi foarte bune si in plus va puteti aproviziona si pentru intoarcerea acasa cu pierogi semipreparate, vodka Zubrowka , dulciuri Wavel, mezeluri si branzeturi. Si foarte multe supe la plic, care da, nu sunt sanatoase, dar sunt adaptate bucatariei poloneze, asa ca daca v-au ramas intiparite gusturile de jurek sau bors de sfecla le puteti achizitiona.
Polonezii sunt indragostiti de dulciuri si pe langa prajiturile traditionale sunt mari consumatori de inghetata si de…gauffre. Atat de mult incat au tarabe cu gauffre cu nenumarate toppinguri cu gem, frisca, crème, fructe. Am cumparat o singura data, ademenita de pofta cu care mancau toti in jurul meu, nu am simtit insa nevoia de a repeta aceasta experienta, pentru ca m-am lacomit si am luat o gauffre cu dulceata si frisca (cum de altfel mancau majoritatea), simtindu-ma apoi ca si cum as fi mancat un kg de zahar.
Cele mai populare bauturi alcoolice sunt berea si vodka insa daca doriti sa incercati ceva tipic trebuie sa gustati miod. Miod este o bautura specifica, obtinuta din miere de tei fermentata si consumata inca din Evul Mediu, cand pe teritoriul Poloniei nu se cultiva vita de vie. Exista mai multe tipuri de miod, clasificate in functie de raportul miere/apa.
Un sfat pe care l-as da tuturor persoanelor care calatoresc intr-o tara straina (sau chiar si in Romania dar intr-o zona cu mancare mult diferita de cea a zonei unde traiesc) este sa se intereseze care sunt mancarurile specifice si sa experimenteze apoi cat mai mult. Puteti ruga localnicii sa va recomande restaurante cu mancaruri traditionale la preturi acceptabile (cele din ghiduri au de obicei preturi destul de piperate). Si comandati mereu alte mancaruri, gustati de la prieteni, asa va veti putea lauda ca ati incercat mult mai multe mancaruri si veti descoperi gusturi noi, pe care poate nu aveati curajul sa le incercati (desi bucataria poloneza nu este una care sa socheze prin asocierea de ingrediente).
Polonia este o experienta turistica si culinara minunata iar varietatea bucatariei depinde atat de regiune cat si de localul unde mancati, in general fiecare cautand sa se diferentieze de concurenta, nu numai prin modul de servire, design etc cat si prin personalizarea unor retete de altfel traditionale.
(articol publicat si in foodstory.ro)
wow, ce schimbare de look :) nu cumva si tu te-ai tuns, poate te-ai facut roscata? :D
ReplyDeletefaina schimbarea, dar si celalalt look imi placea :)
haha, roscata doar cand e soare afara :) pai ma enerva ca nu puteam pune pozele mai mari si am salvat mai multe template-uri, nu stiu daca ramane asta.
ReplyDeleteN-am avut ocazia sa gust mancarurile poloneze, dar articol tau m-a facut sa-mi doresc asta. Felicitari, bine scris! :)
ReplyDeleteMultumesc, Daniel. Sper sa gusti din bunatatile lor si sa vezi Polonia, care este o tara minunata.
ReplyDelete