Daca va place sa luati masa in oras cand plecati in
concediu dar de multe ori va sperie preturile din restaurante sau terase, Riga
o sa va surprinda in mod placut. Este un oras care te imbie cu mancaruri
variate la preturi mai mult decat acceptabile. Fie ca preferati sa va indulciti
cu o prajitura in konditoreia (inseamna
cofetarie in letona), fie ca alegeti sa leneviti la o terasa sau un restaurant,
veti avea de unde alege din multitudinea de produse.
Bucataria letona are puternice influente rusesti,
poloneze si germane iar mancarurile lor sunt foarte satioase si de obicei
contin carne de porc sau de vita. De asemenea pestele este des intalnit. Ciorbele
si supele sunt nelipsite, intr-o varietate care va va uimi. De altfel, in gara
exista o terasa specializata in supe si ciorbe. Cea mai buna ciorba pe care am
mancat-o vreodata a fost ciorba cu varza acra de la Melnais Kakis (Pisica Neagra) la care am primit separat bucatele de
cartofi fierti, smantana si ceapa taiata fin. De obicei folosesc ceapa in ciorba
doar pentru a da aroma, nu-mi place gustul ei fiert, asa ca acest mod de a
servi ciorba a fost o descoperire placuta si binevenita. Usturoiul proaspat,
adaugat inainte de servire este de asemenea foarte des folosit in bucataria letona,
inclusiv la ciorbe.
E adevarat ca nu suna prea tentant sa consumi o ciorba
calda vara. Exista insa diverse tipuri de supe si ciorbe reci, foarte gustoase
si racoritoare (supa de sfecla rosie, de castraveti).
Restaurantele Lido,
care se gasesc atat in Riga cat si in Tallinn, sunt o alternativa excelenta la
multitudinea de terase. Aici gasesti mancaruri traditionale, incepand de la
supe si ciorbe la specialitati din carne, vegetariene, dulciuri.
Letonii iubesc lactatele. Au multe sortimente de
branza cu ierburi sau diverse condimente, chefir (simplu sau aromat).
Riga te imbie cu muzica, chihlimbar, oameni frumosi
(letonii sunt printre cei mai frumosi europeni J) si mancare buna. In centrul orasului terasele se
intrec in oferte si concerte pentru a atrage turistii. Pe strada sau in
magazine se gaseste Kvass, o bautura
racoritoare obtinuta de obicei din fermentarea painii de secara (seamana
oarecum cu Coca-Cola la gust); cel mai bun Kvass il gasiti in piata, amplasata
in locul vechilor hangare de Zeppelin. Kvass-ul nu este insa singurul motiv
pentru care merita sa ajungeti in piata: pe langa tarabe cu fructe si legume,
suveniruri mult mai ieftine decat in centrul orasului, gasiti produse lactate, mancare
gatita, peste si mezeluri, dulciuri
traditionale, toate foarte gustoase.
Letonii au multe sortimente de bere - gasiti bere
blonda, bruna, rosie – si se mandresc cu Riga Black Balsam, un digestiv amarui
cu gust interesant si puternic, folosit si in medicina traditionala pentru
tratarea racelilor sau a problemelor digestive.
De asemenea, in Letonia painea neagra este foarte
apreciata. Rupjmaize este foarte gustoasa si o gasiti la
orice supermarket si chiar in magazinele duty-free.
articol publicat si in foodstory.ro
No comments:
Post a Comment