Articolul asta ar fi trebuit sa-l scriu cu vreo doua
luni in urma dar am tot amanat. Nu am nici un interes sa fac publicitate
acestui local, in afara de faptul ca poate la un moment dat cineva va fi in
aceeasi situatie in care am fost eu si prietenii mei, mai exact prin Sfantu
Gheorghe, Covasna, in cautarea unui loc in care sa mananci bine.
Pentru ca am avut parte de o cina pe jumatate
imbucuratoare in Balvanyos, la cel mai mare restaurant din zona, nu mai stiu
cum se numeste dar sunt atat de putine si unul singur mare (ciorbele si afinata
au fost delicioase si ne-au creat mari asteptari pentru felul doi care a fost o
mare dezamagire-toata mancarea rece iar legumele la gratar crude; faptul ca ai
restaurantul plin chiar nu e o scuza ca sa iti servesti clientii cu mancare
rece sau nefacuta) si pentru ca veneam dupa un drum forestier in care am cam
bajbait si am ratat unele obiective turistice, meritam sa ne delectam cu bucate
alese. Am decis sa mancam in Sfantu Gheorghe.
Dupa cautari pe net sau pur si
simplu la nimereala, dand peste restaurante inchise sau prea dubioase ca sa
zabovim acolo, ne-a iesit in cale un mic restaurant care nu promitea mare
lucru, fiind amplasat langa o parcare de camioane, pe marginea drumului. S-au dus
doi dintre noi in inspectie ( dupa cateva restaurante verificate de toti deja
ne scazuse entuziasmul) iar solii nostri s-au intors cu recomandari din partea
celor care luau masa in acel local, asa ca fiind destul de infometati si avand
asigurarile altor clienti am zis sa mancam.
Zis si facut. Numai ca meniul m-a cam dezumflat. Daca
sunteti vegetarian sau mancati carne foarte rar, e destul de greu sa gasiti
ceva de comandat in afara de garnituri. Ciorbele sunt extraordinare dar toate
au carne, va mai salveaza pestele si mamaliga cu branza, garniturile asa cum
spuneam, salatele si dulciurile. Am salvat bonul ca sa am numele mancarurilor
si preturile (avand in vedere ca era sf lui oct-incep nov e posibil sa se fi
schimbat putin). Pana la urma toata
lumea si-a comandat ciorbe in afara de mine, asa ca m-am cam plictisit si mi-am
potolit foamea cu niste paine cu smantana, cat au mancat ceilalti. Aaa, si cu
niste bere Harghita. Am uitat sa spun ca preturile aici sunt fenomenale, mai
ales daca vii din Bucuresti. Pe bere am dat 3 lei, palinca 3.5.
Sa trecem peste ciorbe, oricum n-am gustat decat putin
din ciorba de varza care era foarta buna, acrita cu zeama de varza, chiar
foarte gustoasa, servita cu smantana si hrean ras (preturi: ciorba de
fasole-8.5 lei; supa gulas-9.5 lei; supa cu zeama de varza 9 lei).
La felul doi
a fost festin, pentru ca majoritatea mancarurilor alese de noi erau de fapt ca
un meniu, continand o portie de carne, o garnitura si o salata (in unele cazuri
salata si garnitura erau la alegere, in altele garnitura impusa). Am gustat cam
de la toata lumea, cum fac de obicei.
Pui cu marar si smantana (15 lei), pe mine nu m-a
atras pentru ca ma gandeam la un piept de pui fara gust, eventual si fiert
(deja imi suna a mancare de spital) si nu-mi imaginam cum o smantana si 3 fire
de marar ar salva mancarea. Nici vorba, si bine ca n-am avut dreptate, nu stiu
care e secretul lor dar aceasta mancare era foarte, foarte gustoasa, iar
mararul dadea un gust aparte, probabil ca era de gradina, habar n-am, sau poate
pentru ca erau putine ingrediente gustul era mai potentat. Foarte, foarte bun.
Tocanita Csard (14.5 lei). Pe asta n-am s-o comentez,
in general nu-mi plac mancarurile de genul asta, probabil ca e o regina a
tocanitelor.
Muschiulet a la Gyergyo (21 lei). Pe langa muschiul de
porc, avea si salata (la alegere parca) si niste cartofi foarte foarte buni,
umpluti cu cascaval si inca ceva, din pacate nu mai tin minte ce, dar oricum,
extrem de gustosi.
Tadam…ce mi-am comandat eu: rulada de pui cu prune (21
lei). Si aici aveam garnitura si salata incluse in pret, ambele la alegere. Am
luat niste muraturi si cartofi taranesti (nu mai tin minte sigur dar cred ca
asta era denumirea). Cartofii erau preparati diferit de cum se fac prin
Bucuresti si alte locuri, f f gustosi, rasi, amestecati cu ceapa si un condiment
special pe care nu l-am detectat si caliti iar combinati cu muraturile chiar nu
erau gretosi. Cat despre rulada….piept de pui umplut cu prune uscate, multe,
multe. Pentru mine a fost prea multa carne, 2 bucati mari, asa ca am impartit
in stanga si-n dreapta.
Peste si mamaliga cu branza, iar nu mai stiu ce tip de
peste era, oricum era gustos, iar mamaliga arata super, cu capac, iar branza
pusa la mijloc. Pe bon imi apare platou asortat-19 lei, probabil ca astea sunt
dar nu bag mana in foc.
Am aflat ca restaurantul este o afacere de familie iar
mama celui care ne-a servit face mancarurile acestea gustoase. Pentru ca atunci
era inca destul de cald am stat la terasa dar am facut si un tur inauntru, unde
este o incapere mare pentru fumatori (astept cu nerabdare ziua in care sa fie
fumatul interzis sau sa aiba fumatorii cat spatiu au acum nefumatorii :D), in
stil haiducesc asa, si o incapere mai mica dar mai stilata, foarte calda,
pentru nefumatori. Camera aia as asocia-o cu femeile, chiar parea o camera dintr-o
casa, un spatiu intim si dragut, dar clar feminin.
A fost o descoperire placuta, si pentru buzunarele, si
pentru burtile noastre, un loc primitor pe care il recomand cu drag oricui vrea
sa manance bine la preturi mai mult decat decente, si cu o atmosfera
primitoare. Poate ca asta e secretul, ca este o afacere de familie si atunci
angajatii isi dau mai mult interes ca treaba sa mearga bine. Sincer, in
Bucuresti gasesc din ce in ce mai rar locuri in care cei care servesc sa se
comporte civilizat, ce nu inteleg oamenii astia e ca nu ma pierd doar pe mine
ca si client, dar si o parte din cei carora le-as fi recomandat locul daca as
fi fost multumita , ca vorba aia, word of mouth e cea mai buna reclama si daca
pe mine ma convinge ceva/ cineva clar dau vestea mai departe J.
me like it - si restaurantul si postarea :)
ReplyDeleteSa incercati Ciolanul "A la Csarda". Este o nebunie...
ReplyDelete