August 12, 2013

Osho

Mhhh, Osho, e ciudat sa scrii ceva despre Osho sau despre cartile lui, care oricum n-au fost gandite pentru a fi scrise, pentru ca sunt transcrieri din diverse conferinte, prelegeri  etc.
Cand am auzit prima oara de Osho, anul trecut, am dat search pe google si am gasit pe wikipedia o groaza de informatii, printre care faptul ca adeptii lui din America ii tot cumparau Rolce Royce-uri. Haha, chiar imi imaginam ce facea cu atatea masini…ma rog, ideea e ca imaginea lui e cam controversata, doar ca nu ma intereseaza numarul de masini, vile, etc. ci felul in care vorbeste (vorbea). Mi se parea interesanta figura lui, de intelept indian cu ochii aia super patrunzatori.

Am inceput cu “Cartea despre ego”, care si-a asteptat linistita randul la a fi devorata, pentru ca alta carte era de ceva timp in mainile mele si trebuia s-o termin. Doar ca n-am rezistat si de fiecare data deschideam intamplator si citeam cate un pasaj, si de fiecare data ma minunam si asta ma facea si mai nerabdatoare sa incep cartea. Si uite asa, cred ca am citit vreo 20% din ea deschizand la intamplare.

Nu stiu ce sa scriu despre Osho, cred ca cineva care este foarte bisericos, care are multe idei fixe, care se deschide greu spre nou nu l-ar putea citi. Nu am citit multe carti de genul asta dar pana acum stilul lui imi place cel mai mult, poate ca e cel mai aproape de ce am nevoie in momentul de fata. Da, cam acelasi lucru il ziceam si despre D. Chopra, doar ca acum Osho i-a luat locul :D.  Mi se pare ca toate ideile lui inspira (si expira J) libertate, libertate cu si din toti porii. Deschidere spre interior, cunoastere de sine, acceptare, simplitate.


Intre timp am citit vreo patru carti de-ale lui, unele le-am dat mai departe celor care s-au aratat interesati si normal ca o sa le citesc rand pe rand pe toate, doar ca nu vreau sa le termin de pe acum, e bine sa stii ca mai exista “marfa noua”.
I-am spus despre Osho si unei prietene care intra des pe blogul asta, bine, fara sa insist, iar ea nu l-a citit dar i-a zis altei prietene care s-a apucat sa citeasca si a zis ca simte ca o schimba prea mult si nu mai poate sa continue. Mi s-a parut atat de tare !!!! Oooo, pentru mine Osho a fost ca o gaura neagra, ca un aspirator pentru o furnica, m-a acaparat total.

Sa scrii despre Osho este ca si cum ai ecraniza cartile lui Thomas Hardy, nu are nici un farmec, ideea e sa-l asculti, sa-l citesti, sa-l placi sau nu dar sa nu citesti printre randuri, sa deschizi ochii si urechile si sa te intrebi. La capatul cartii (oricare ar fi ea) vei simti ca nu mai esti acelasi.


“Voi va temeti atat de tare de ziua de maine…Cineva ar putea muri, ati putea da faliment, v-ati putea pierde slujba. Exista o mie si unu de lucruri care se pot schimba. Va ingropati astfel in tot felul de temeri, dar nici una nu este cu adevarat valabila, caci si ieri ati avut exact aceleasi temeri, fara ca acest lucru sa fie necesar. Chiar daca lucrurile s-au schimbat, ati supravietuit”.

“Daca ii bagati trandafirului in cap tot felul de idei: “Ar trebui sa faci flori de lotus”- si acestea sunt atat de mari si de frumoase -, il conditionati in mod gresit. El nu va mai putea produce niciodata flori, caci intreaga lui energie va fi canalizata in alta directie. Lipsit deopotriva de lotusi si de propriile sale flori, nu este de mirare ca bietul trandafir se va simti in permanenta frustrat, nefericit, sarac, impovarat. Cam la fel se petrec lucrurile si cu oamenii. Cei din jur va sucesc mintile in toate directiile, de multe ori cu cele mai bune intentii. Intr-o societate mai buna, cu oameni mai inteligenti, nimeni nu ar face vreun efort sa va schimbe. Toti s-ar stradui sa va ajute sa fiti voi insiva. A fi tu insuti este cea mai mare bogatie din lume. Atunci cand esti tu insuti te simti implinit, iar viata ti se pare plina de semnificatie. Cresterea in acord cu propria natura este singura care va poate aduce adevarata implinire.”

"Nu esti niciodata multumit cu ceea ce esti si cu ceea ce ti-a daruit existenta, deoarece atentia ta se indreapta intotdeauna spre altceva. Ai fost plasat acolo unde natura nu a planuit sa fii. Nu te indrepti spre realizarea propriului tau potential. Tu incerci sa fii ceea ce vor altii sa fii, insa acest lucru nu te va putea multumi niciodata. Iar cind apare nemultumirea, logica iti spune: "Poate ca ceea ce ai nu este suficient; straduieste-te sa obtii mai mult!" Atunci incerci sa obtii mai mult, incepi sa cauti. Si toata lumea apare cu o masca zimbitoare, toata lumea zimbeste fericita, astfel incit fiecare vrea sa-i pacaleasca pe toti ceilalti. Si tu porti, la rindul tau, o masca, astfel incit ceilalti cred ca esti ceva mai fericit; iar tu, la rindul tau, ai impresia ca ei sunt mai fericiti. Iarba pare a fi mai verde in curtea vecinului. El priveste insa iarba din curtea ta; pentru el aceasta este mai verde. Ea pare efectiv mai verde, mai mladie, mai frumoasa. Acestea sunt iluziile pe care le creeaza distanta. Cind te apropii insa mai mult, incepi sa vezi ca nu este chiar asa. Dar oamenii ramin la distanta unii de altii. Chiar si prietenii, chiar si iubitii, se tin unul pe altul la distanta; o apropiere prea mare ar fi periculoasa, s-ar putea ca ei sa vada ceea ce esti in realitate. Iar eroarea isi are sursa in chiar modul in care pui problema, astfel incit - orice ai face - nefericirea te va urma. Vezi pe cineva care dispune de multi bani: iti vine imediat ideea ca banii reprezinta cauza fericirii. Priveste la acest om! Cit de fericit pare sa fie! Asa ca alergi dupa bani. Un altul este mai sanatos; alergi dupa sanatate! Un altul face altceva si arata foarte multumit - il urmaresti! Dar de fiecare data e vorba de celalalt...”

“Momentele profund creatoare sunt momente de iubire si meditatie; ele permit contactul cu divinitatea. Un moment divin este acel moment in care te pierzi cu desavarsire , in care hotarele tale dispar, cand tu nu mai existi si numai Dumnezeu exista in tine.  Nu te pot ajuta sa atingi succesul. Va reamintesc ca eu nu ma impotrivesc succesului. Nu spun nimanui sa nu atinga succesul. Nu am nimic impotriva acestuia; este perfect valabil. Ceea ce va invat eu este sa nu va lasati motivati de succes, caci atunci veti rata poezia, pictura, cantecul pe care il cantati chiar acum, Iar cand succesul va veni, va veti simti goi, caci nimeni nu se poate simti implinit numai pentru ca a cunoscut succesul. Succesul nu poate hrani pe nimeni. El este ca un aer fierbinte, fara substante nutritive”

“Orice om este unic. Dumnezeu nu creeaza nici o fiinta care sa nu fie unica.
Toata lumea are aceasta caracteristica a unicitatii. Nu a existat niciodata o fiinta la fel ca tine in intreaga istorie a universului si nu va mai exista vreodata alta. Dumnezeu a luat forma ta pentru prima si ultima data, asa ca nu trebuie sa-ti doresti sa devii cineva special, pentru ca esti deja”.“ Nu ai nevoie sa fii unic, caci esti deja. Tot secretul este sa recunosti acest lucru. Patrunde adanc in sinele tau si simte cat de unic esti. Nimeni nu are amprentele tale digitale, ochii tai, sunetul vocii tale, mirosul tau. Esti absolut exceptional. In toata lumea asta mare nu ai nici o dublura”.

“Mesajul meu este altul: accepta-te asa cum esti, caci si Dumnezeu accepta acest lucru. Dumnezeu te respecta, dar tu nu ai ajuns inca sa iti respecti fiinta. Fii fericit ca Dumnezeu te-a ales, te-a creat, ti-a permis sa cunosti aceasta existenta, sa-I asculti muzica, sa-I vezi stelele, sa-I cunosti oamenii – sa iubesti si sa fii iubit- ce ti-ai puttee dori mai mult? Bucura-te! Eu va repet mereu: bucurati-va! Iar din aceasta bucurie se va naste brusc, ca intr-o explozie, convingerea ca esti un om special”.

“Nimeni nu este superior, nimeni nu este inferior, si nu exista nici persoane egale intre ele. Fiecare este unic. Egalitatea este, din punct de vedere psihologic, o aberatie. Nu toti oamenii pot fi un Albert Einstein sau un Rabindranath Tagore. Insa aceasta nu inseamna ca Rabindranath Tagore este superior pentru ca nu poti fi asemenea lui. Nici el nu poate fi ca tine. Eu cred ca fiecare reprezinta o manifestare unica. Trebuie deci sa renuntam la toate ideile de superioritate, inferioritate, egalitate si inegalitate si sa le inlocuim cu ideea noua de unicitate. Intr-adevar, fiecare individ este unic. Priveste doar cu mai multa iubire si vei vedea ca fiecare individ are ceva propriu, un lucru pe care nu il mai are nimeni altcineva.”

“Facem cu totii parte din aceeasi existenta. Indiferent pe cine ranesti, in cele din urma te ranesti pe tine insuti. Poate ca acum nu iti dai seama de acest lucru, insa intr-o buna zi vei intelege si iti vei spune: "Dumnezeule! Acest lucru mi l-am facut cu mina mea." Ai ranit pe cineva, crezind ca este vorba de un altul. Nu este altcineva. Existenta este una singura, este o unitate cosmica. Din aceasta intelegere se iveste non-violenta.”

“Bucuria nu inseamna a finaliza ceva; bucuria consta in faptul ca ai dorit respectivul lucru, ca l-ai dorit din toata inima, ca in timp ce te ocupai de el ai uitat de tot restul lumii; era singura preocupare a intregii tale fiinte. In aceasta se gaseste binecuvintarea si recompensa ta, si nu in faptul de a-l finaliza sau de a-l avea permanent. In acest curent schimbator al existentei, fiecare clipa trebuie sa contina propria ei recompensa. Orice am fi facut, ne-am dat intreaga silinta, am facut-o din toata inima. Nu am lasat nimic neexprimat, intreaga noastra fiinta a fost cuprinsa in respectiva actiune. In aceasta se afla toata beatitudinea noastra.”

“Odata ce ai inteles ca propriii tai copii nu-ti apartin, ca ei apartin existentei, iar tu ai fost numai un vehicul, trebuie sa fii recunoscator existentei ca te-a ales ca intermediar pentru venirea pe lume a unor copii minunati. Insa nu trebuie sa intervii in dezvoltarea lor, in potentialul lor. Nu le impune propria ta gindire. Ei nu vor trai aceleasi vremuri, ei nu vor avea de infruntat aceleasi probleme. Vor face parte dintr-o alta lume. Nu ii pregati pentru aceasta lume, pentru aceasta societate, pentru acest timp, deoarece le vei crea probleme. Nu-si vor gasi locul, nu vor fi pregatiti.”

“Societatea a aranjat lucrurile astfel incit sa nu iti pui niciodata problema propriului tau potential. Si toata nefericirea provine din faptul ca nu esti tu insuti. Fii doar tu insuti si toata nefericirea si toata competitia cu ceilalti dispare; nu iti mai pasa ca altii au mai mult, ca nu esti tu cel care are mai mult. Daca vrei ca iarba sa fie mai verde, nu are rost sa privesti in curtea vecinului. Este atit de simplu ca iarba sa fie mai verde! Omul trebuie sa fie inradacinat in propria sa energie potentiala, indiferent care este aceasta. Lumea va fi atit de multumita astfel, incit acest fapt vi se va parea pur si simplu incredibil.”

“Oamenii cred ca faptul de a ramine neschimbati in principiile lor le da o anumita putere. Insa se inseala. Acest fapt ii goleste, pur si simplu, de orice forta. Sunt cei mai slabi oameni de pe intreg pamintul. Ei seamana cu acei copii care au crescut, dar care vor sa foloseasca in continuare pijamaua pe care o purtau atunci cind erau mici. Acum arata ciudat, si au mereu o senzatie de disconfort. Sunt nevoiti sa-si ridice mereu pantalonii de la pijama, caci acestia le cad de pe solduri, iar oamenii din jur se amuza. Nu, odata cu cresterea voastra trebuie sa folositi o pijama pe masura. Dar cum aceasta nu creste, trebuie sa o schimbati. Acest lucru nu prezinta nici o problema. Insa in aceasta situatie nu se afla numai o singura persoana, ea este valabila pentru milioane de fiinte. Ele se supun unei discipline severe, dupa care apar problemele. Problemele nu apar insa in afara lor, singura problema consta in propriile lor principii. Daca renunta la ele, simt un anumit disconfort, iar daca le pastreaza, sufera. Eu va invat, intr-un mod foarte clar, sa duceti o viata lipsita de orice principii, o viata plina de inteligenta, care se schimba odata cu schimbarile care au loc in jurul vostru, astfel incit sa nu aveti nici un principiu care sa se opuna acestor schimbari. Fiti complet lipsiti de principii si urmati viata; ea va fi atunci lipsita de orice nefericire.”

“Increderea cumuleaza toate calitatile iubirii. "Incredere" este poate cel mai frumos cuvint din limbajul uman. Iar increderea este atit de aproape de adevar incit, daca este totala, se transforma in adevar; ea devine o revelatie, o revolutie.”

“In calatoria autentica a vietii tale, propria ta intuitie este singurul tau maestru.”
“In loc sa te indrepti spre obiectul cautarii tale, cauta-l pe cel care cauta. Gasindu-l pe cel care cauta, realizezi deodata ca te simti acasa in intreaga existenta. Gasindu-te pe tine insuti, realizezi faptul ca intreaga existenta este casa ta.”

“Lumea lui "mai mult" este lumea omului obisnuit. Lumea in care nu cauti sa ai mai mult, in care nu te indrepti spre nici o tinta, ci in care privesti in profunzimile clipei prezente, in ceea ce esti, acea lume in care patrunzi in prezentul constiintei tale, reprezinta singura revolutie, singura religie si spiritualitate autentica.”





No comments:

Post a Comment