July 30, 2013

Banoffee pie

Nu prea ma pricep eu la gatit, dar printr-o minune imi ies dulciurile. Chiar si atunci cand nu ies chiar cum ar trebui tot ies bine J. Adevarul e ca retetele pe care le-am incercat pana acum cred ca ar iesi oricui, nu sunt deloc complicate, majoritatea nici macar nu presupun sa folosesti mixer sau sa faci cine stie ce aluaturi complicate.



Va prezint Banoffee pie, un desert cu o istorie recenta, fiind conceputa in 1972 de catre Ian Dowding, chef-ul restaurantului The Hungry Monk din Jevington, Anglia, si de catre proprietarul restaurantului, Nigel Mackanzie. Se spune ca sursa de inspiratie ar fi fost o placinta americana, Blum's Coffee Toffee Pie, care avea la baza caramel, frisca si cafea. Pe langa introducerea bananelor in reteta, Dowding a ales si o alta modalitate de a obtine crema caramel: pentru desertul american caramelul se obtinea din fierberea zaharului cu frisca si unt, pentru Banoffee pie totul devine mult mai simplu, caramelul obtinandu-se din lapte condensat.
Banoffee pie a avut un asemenea succes in Anglia incat aroma de caramel si banane a fost folosita si la alte dulciuri, existand inghetata, bomboane, yaurt, espresso, biscuiti cu aroma banoffee.

Gasiti mai jos reteta originala a lui Ian Dowding pentru Banoffee pie dar si varianta mai scurta, cu blat de biscuiti. Eu am testat varianta cu biscuiti si va garantez ca rezultatul este foarte gustos. Atentie insa, este un desert foarte, foarte dulce, taiati felii subtiri. Pentru ca mie nu mi-a reusit de prima data frisca (pe care am preparat-o din smantana cu 30% grasime, gasiti in comert smanatana pentru frisca, cu un continut ridicat de grasime) si pentru ca imi mai ramasera biscuiti, am pus intai bananele apoi crema caramel si am pus deasupra inca un strat de biscuiti. M-am incapatanat totusi si am incercat sa fac a doua oara frisca, de data aceasta documentandu-ma mai bine. Am descoperit ca secretul (pe langa o smantana de calitate, cea mai indicata fiind cea proaspata, de casa, si nu cea de pe rafturile magazinelor) este ca smantana sa fie tinuta mai mult timp la frigider sau congelator si chiar vasul pe care il folositi si telul sa fie tinute o perioada la congelator. A doua oara a fost cu succes, desi frisca mea nu a avut o consistenta prea tare. Nu am mai folosit cafea instant in frisca, de teama sa nu se taie din nou, dar daca stapaniti tehnica puteti experimenta. Oricum, prajitura este delicioasa si fara frisca.
Daca as face inca o data acest desert as incerca si varianta cu mere (vedeti mai jos) sau as folosi in loc de frisca o inghetata racoritoare, in momentul servirii.
Sursa reteta aici

Ingrediente:
Pentru aluat:
250 gr faina
25 gr zahar pudra
1 ou si 1 galbenus
(Desi Ian Dowding nu ar fi fost de acord sa folosesc biscuiti, aceasta reteta este mult mai rapida : aveti nevoie de 400-500 gr biscuiti digestivi pe care ii pisati si peste care puneti 110 gr unt topit, amestecand bine.  „Aluatul” rezultat se pune in forma de tarta si se lasa la rece 1 h. Eu am avut cca 650 gr din care am obtinut primul strat, care s-a intarit foarte frumos si un al doilea strat folosit cat sa acopere crema caramel).

Pentru umplutura:*
1 ½ - 2 conserve lapte condensat
5-6 banane coapte
425 ml frisca
1 lingurita cafea instant
1 lingurita zahar pudra
1 praf de cafea macinata

Se pun zaharul si faina intr-un bol, se taie untul cubulete si se amesteca pana rezulta un aluat faramicios. Se adauga oul si galbenusul, se framanta, se formeaza un aluat care se lasa la rece ½ h.
Se pune aluatul in forma de tarta, se ridica aluatul si pe marginea formei si se lasa la cuptor, la 1800 C pana devine auriu.
Bananele se curata si se taie pe lungime (puteti taia si rondele). Se toarna laptele condensat intr-o craticioara sau intr-un vas de sticla termorezistent, optional se adauga praful de sare si se amesteca. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu, se introduce intr-un vas cu apa pana la jumatatea recipientului in care se afla laptele. Se da la cuptor la foc mediu si se lasa pana ce laptele devine maroniu (aproximativ 2 ore).

* Ian Dowding spune ca este acceptata o singura variatie a umpluturii (dar, sa fim seriosi, o exceptie duce la alta, asa ca folositi-va imaginatia), careia pe principiul crearii numelui pentru Banoffee (scris Banoffi in unele cazuri) ii da numele Apploffi (apple=mar, toffee=caramel) , aceasta umplutura avand la baza merele fierte cu putin suc de portocale si zahar si caramelul.

Pofta mare!









No comments:

Post a Comment