June 04, 2013

BBC Human Planet




Human Planet este de departe, de la milioane de ani lumina distanta (J) cel mai frumos documentar pe care l-am vazut vreodata. Si culmea este ca in centrul lui este omul. As vrea ca lumea sa se uite la acest documentar fara sa caute inainte secvente, sa nu stie la ce sa se astepte si sa se lase pur si simplu invaluita de atmosfera filmului.

Ce e extraordinar la documentarul asta este ca ai impresia ca te uiti la o alta specie, descoperi calitati pe care nu credeai ca un om le-ar putea avea, si totusi comunitati intregi de oameni din anumite zone fac lucrurile alea care noua ni se par de neconceput, si pentru ei nu sunt grele sau usoare, sunt pur si simplu un mod de viata.

Human Planet este un documentar in 8 parti creat de BBC, cu o echipa extraordinara, care urmareste modul in care oamenii au reusit sa “imblanzeasca” natura, sau mai bine zis au reusit sa se adapteze la o natura care noua ne-ar parea ostila. Triburi care si-au construit case in copaci, la foarte multi metri deasupra solului; oameni care au invatat cum sa se ghideze prin desert pentru a gasi apa; vulturi imblanziti si folositi pentru vanatoare; una dintre cele mai puternice scene, cativa oameni furand prada unui leu, chiar de sub ochii lui; cat de mult poate risca cineva pentru putina miere; lungul drum spre scoala printre ghetari; in ce conditii poate pescui cineva sau cat de rar; cum serpii devin jucarii pentru copii

Stiu ca toate exemplele pe care le-am dat nu par ceva extraordinar dar nu am vrut sa para pentru ca nu ar mai fi vorba de nici o surpriza atunci cand ati viziona filmul.

                                casa din copac :)

                                imblanzitorii de vulturi

                               drumul spre scoala, printre ghetari

                                            jucarii vii: serpii


Cred ca acest documentar merita vazut pentru ca este ca o amintire a ceva ce stiai ca exista in tine si in afara ta, dar cumva ai uitat, e ca o aducere aminte a unui vis indepartat care ti-a facut placere, este minunat sa descoperi cata forta exista in oameni si ce capacitate imensa de adaptare avem, cum putem trai in comuniune totala cu natura, cu animalele….

Nu cred ca poate exista un om care sa nu fie emotionat de acest documentar, mie mi s-a parut ca o gura de aer foarte puternic, ca si cum ai urca dintr-o data la 4000 de metri si incepe sa te ia ameteala. Intr-un fel, te intrebi cum de putem locui printre betoanele astea cand exista atata frumusete si libertate in oamenii aia, care par atat de lipsiti de griji desi niciodata nu stiu ce le aduce ziua de maine..Iar pesiajele sunt extraordinare, de-a dreptul superbe, parca te invita sa le cuceresti, sa le imblanzesti, impunand in acelasi timp respect. De fapt, cam toate povestile prezentate in documentar surprind o legatura stransa de respect reciproc intre om si natura.

Imaginati-va ca ceea ce veti vedea a fost filmat timp de 3 ani, de o echipa mai mult decat profesionista si dedicata, care a trait in preajma unor oameni ce s-au nascut in acele conditii “vitrege”, la care cei care filmau trebuia sa se adapteze intr-un timp scurt. La finalul fiecarui episod sunt aratate si secvente de genul “making of”, care fac filmul si mai interesant.


Daca as fi un extraterestru si as vedea documentarul asta, si as cunoaste oamenii doar prin el, m-as indragosti de ei. Cred ca cel mai frumos mesaj pe care il transmite Human Planet este ca omul are in el o putere si o forta extraordinare, pe care le constientizeaza de multe ori in fata pericolelor, ca forta noastra creatoare este inimaginabila si daca am sapa mai mult inauntrul nostru am gasi resurse inepuizabile. 

No comments:

Post a Comment