May 16, 2013

Cat costa faptele bune

Un politician inteligent s-a gandit asa, cat de profund l-a dus neuronul , ca cei care hranesc cainii maidanezi sa fie amendati cu 5000 de lei. Daca ai o idee idioata, atunci sa fie si “pedeapsa” cat mai mare: 5000 de lei, adica 50 de milioane de lei vechi,  nici mai mult nici mai putin.

Nu vreau sa discut despre competenta politicienilor romani, inteleg ca trebuie sa dea si ei cu subsemnatul ca au avut nu stiu ce proiect de lege, bla bla, dar macar sa fii treaz cand propui ceva. Simpla idee ca esti pedepsit daca faci un bine cuiva mi se pare inimaginabila. Cred ca in alta tara un astfel de om ar   fi ajuns de rasul lumii (da, stiu, alte tari nu au caini maidanezi pe strazi).

Mi se pare culmea tupeului cum incompetenta autoritatilor este lasata in urma, cum nimeni nu reuseste sa faca niste adaposturi pentru cainii fara stapan (daca se implica cumva vreo primarie, imediat apare in discutie si eutanasierea, dupa cateva zile de stat in adapost). Din cate vad, destui caini maidanezi sunt sterilizati si au la ureche insemnele alea ciudate, de zici ca au un carlig prins de ea. Imi dau seama ca la orice nivel s-ar discuta, in Romania politicienii si oamenii care au in general functii de conducere nu au notiunea de creativitate, de noutate, de a construi. Din contra, e mai simplu sa distrugi, sa dai afara, sa pedepsesti, sa scumpesti, sa pui taxe. Intotdeauna nu e de o mie de ori mai usor decat da, pentru ca nu inchide o usa, in timp ce da iti deschide mai multe, dar odata cu ele vin si noi responsabilitati, si daca tot ai invatat calea aia urata dar batatorita, pe care o stii ca-n palma, de ce sa incerci ceva nou, unde mai poti si gresi de nu stiu cate ori pana sa iasa bine….

Si acum ca tot mi-am amintit de incompetenta autoritatilor si cum ne invata ce e bine si ce nu e bine sa facem, in ultimul timp langa usa soferilor de ratb e lipit un pliant pe care scrie ceva de genul “ vreau sa ma simt in siguranta in cartierul meu”. Haha, daca il vedeti vreodata, va invit sa-l cititi. Va asteptati sa scrie cumva ca nu stiu cati politisti patruleaza prin cartier pentru siguranta voastra, sau ca nu stiu ce amenzi primesc cei care fura (nu care hranesc animale) sau orice altceva ar putea implica politia?? Nuuu, sunteti sfatuiti cum sa nu-I tentati pe hoti, ca pana la urma e vina victimei ca a sedus prea mult infractorul. Cat de tare e asta si de tipic romanesc.

Mi-aduc aminte ca atunci cand eram mica, la bloc sau in curtea scolii erau permanent catele care faceau pui, si fiecare dintre noi lua cate unul si zicea ca e al lui, si aveam grija de ei asa cum stiam noi, cu mintea noastra de copii, cel mai mult ne jucam cu ei. Cred ca generatia mea a invatat sa iubeasca animalele. Ce e rau in a da de  mancare unui caine slab mort, pentru care o bucatica de paine ar insemna atat de mult si pentru tine atat de putin? E atat de stupid sa te dezumanizezi in halul asta si sa crezi ca a ajuta pe cineva sa traiasca mai bine, fie el si un animalut, este ceva rau, ce trebuie pedepsit… Oare oamenii astia au copii? Si daca da, ce-I invata? Si cum ii pedepsesc? Si cat si cum o sa-I ajute copiii lor, cu educatia pe care au primit-o? Cred ca pana la urma cat dai atat primesti de la viata.

Si apropo de caini, mi-am adus aminte de un alt proiect de lege destept, in care un politician (n-am descoperit inca pe ce baze ajung astia sa ne reprezinte, bine, ca ai de ales intre unul prost si altul si mai prost si n-ai ce face, dai votul aluia prost, am inteles –desi eu prefer sa ma abtin in cazuri d-astea- dar cum ajung oameni de genul asta sa se inscrie in partid, sa fie sustinuti???), asa, un politician sustinea ca toti cainii cu stapan (in afara de cei cu pedigree) sa fie sterilizati. Cam cat de inteligent sa fii? Si daca cineva inainte ar fi dat o lege pentru oamenii batuti in cap, sa nu se inmulteasca (eu zic ca ar fi mult mai folositoare, desi , si din 2 prosti poate iesi un destept si invers) , s-ar fi simtit discriminat? Mi se par atat de tristi oamenii care urasc animalele…ok, sa zicem ca nu-ti plac dar macar stai in banca ta, tu la cati oameni placi?

Incerc sa-mi dau seama unde am ajunge daca proiectele astea chiar s-ar transforma in legi si faptele bune ar fi pedepsite la propriu, si asa mi se pare ca suntem cei mai suparati oameni din lume , sau ma rog din Europa (din ce am apucat eu sa vad din Europa pana acum). Ar trebui sa mai lasam din incrancenarea asta stupida, din disperarea de a vedea in toti si toate dusmani, competitie etc, ar trebui sa invatam sa toleram, sa apreciem unicitatea celuilalt, incepand de la noi. Cred ca de fapt totul porneste de la faptul ca oamenii se urasc pe ei si de aici vine si ura pentru ceilalti, ar trebui intai sa invatam sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne iubim, sa ne uitam in oglinda si sa vedem ca dusmani sunt numai in mintea noastra, ca daca un caine in capul tau e ceva rau, omori cainele si maine o sa urasti pisica, maimuta, nevasta, colegul de servici, si daca ar disparea toata lumea care te enerveaza tot ai ramane tu cu tine, de unde de fapt pleaca tot.


Pentru ca am vazut exact azi filmuletul asta si de la el a pornit acest articol, m-am gandit sa-l share-uiesc.

2 comments:

  1. Comparatia cu sterilizarea e cam dusa la extrema - iti imaginezi ce ar fi daca am lasa toate animalele sa ne muste/manance :). Da, si noi le mancam, insa teoretic, cel putin, e un proces controlat. Inmultirea cainilor maidanezi pe de alta parte nu e un proces controlat natural, astfel ca sterilizarea ar putea fi un mijloc de control. Nu spun ca e cea mai buna modalitate, si ca nu trebuie tratata cu multa atentie, insa nu sunt de acord ca este inumana.

    ReplyDelete
  2. N-ai inteles, Naty, era vorba de sterilizarea cainilor CU stapan, nu a maidanezilor. In cazul maidanezilor normal ca are sens, nu stiu unde ai citit tu ca as considera-o inumana. Oricum, era doar un proiect de lege care nu s-a concretizat.

    ReplyDelete