February 05, 2014

Muzici turcesti

Cine a mai ajuns pe aici stie ca imi place tot ce tine de Turcia, acum a venit randul muzicii.

Cred ca poti sa cunosti un loc cu toate simturile, iar vazul este cel mai la indemana, apoi, incet, incet, daca esti atent, locul ti se dezvaluie prin miros (tin minte cand am ajuns in Riga am simtit un miros ciudat de tamaie, de la chihlimbar, a fost singurul loc pe care l-am asociat direct cu un miros), gust (nu mai vorbesc despre mancare, mi se pare esential sa gusti din preparatele locale, esential pentru a intelege mai multe despre regiunea aia fara sa iti fie descris in cuvinte), sunet….si la sunete, pana acum, am asociat diverse tari cu melodiile pe care le auzeam cel mai des la TV cand eram in camera de hotel sau cu ce ascultam eu la mp3 cand eram in locurile alea. In afara de Turcia, singurul loc unde am auzit muzica la fiecare colt (vorbesc de centrul orasului) a fost Riga, pe fiecare straduta cineva canta la cate un instrument, de la vioara, violoncel, chitara, fluier, pana la harpa, nu mi-a venit sa cred.

In Turcia am  plecat cu prejudecatile romanului, ca turcii se tocmesc cu tine ca sa te fraiereasca si ca muzica turceasca e asa, ca un fel de manele in limbi straine. Intr-un fel e interesant sa ai niste prejudecati d-astea, pentru ca satisfactia e mai mare cand descoperi ca nu e asa.

Uuu, Turcia, Turcia e uimitoare. Lasati-va fermecati de ea, duceti-va cu inima deschisa, e imposibil sa nu va placa. Eu nu prea citesc despre locurile in care ma duc, despre obiceiuri si chestii d-astea, cel mult despre mancare in ultimul timp si despre obiective turistice. Asa ca am fost surprinsa cand am ascultat cum canta imamul de nu stiu cate ori pe zi si noaptea, e ceva in muzica aia, ceva ce nu stiu sa descriu, ceva ce face parte din traditie si care se regaseste in toata muzica turceasca. Asta mi se pare suuuper, ca pana si muzica moderna are la baza muzica traditionala, e muzica veche in alte haine, reinterpretata, un folclor pe care il duci mai departe cu drag si pe care il adaptezi la vremurile tale. E asa de trist ca muzica noastra populara si-a pierdut tot ce era autentic si a devenit un fel de manea mai usurica asa, si ritmul si versurile tot in aceeasi zona trag.

Si asa, ca sa vedeti ca avem mai multe decat credem in comun cu muzica turceasca, ascultati Trei parale. Simpatice versuri…

Si acum sa incep in sfarsit cu muzica turceasca. In afara de chemarea la rugaciune a imamului, care se aude peste tot, am ascultat in mai multe locuri prin Cappadocia o melodie pe care m-am chinuit apoi sa o caut pe Youtube, nu stiu cum de am gasit-o pentru ca nu stiam nimic despre ea. Am cumparat noi si niste CD-uri cu muzica instrumentala de pe acolo dar melodia asta tot nu aparea. Sper sa va placa:
Gülümcan

Melodia asta este dintr-un film despre criza barbatului de 40 de ani…Kaybedenler Kulubü (Losers’ Club, un film pe care vi-l recomand http://www.imdb.com/title/tt1808223/
Melodia e si mai frumoasa in film, pentru ca acolo gasiti si versurile traduse si versurile melodiilor turcesti sunt ca niste poezii frumoase, simtite din inima, traite profund.
Sigaramın Dumanı - Bağrı Yanık Dostlara

O formatie care-mi place muult, Duman. As pune mai multe melodii, dar puteti sa cautati si singuri, inceputul e mai greu:
Duman - Bu Akşam

O alta formatie care-mi place (despre care am aflat intr-un film), Redd.
Redd - Prensesin Uykusuyum

Erdal Erzincan, de care ne-a spus vanzatoriul din magazinul cu muzica din Goreme, un tip foarte vorbaret, cred ca stat mai mult de 30 min sa ne faca cunostinta cu muzica turceasca (eu eram setata pe melodia aia despre care nu stiam nimic, Gülümcan). Turcii sunt niste instrumentisti extraordinari, ascultati doar:
Erdal Erzincan - Giresun Karşılaması (apropo, melodia asta merge ascultata pornind de 2 ori in acelasi timp Youtube-ul, doar lasati sa o ia putin inainte una din melodii)
Selim Sesler, si daca tot am ajuns la el, trebuie sa vedeti Crossing the Bridge, The Sound of Istanbul un film superb despre Istanbul si muzica, in regia lui Fatih Akin http://www.imdb.com/title/tt0459242/?ref_=fn_al_tt_4

Selim Sesler - Kasap Havası



O melodie dintr-un serial care mi-a placut mie, Asi :D : Imi place la nebunie melodia asta:
Sevginin Kokusu



That’s it! Sper ca v-a placut. J

Aaa, mi-am adus aminte, daca vreti muzica turceasca tare in Istanbul, este undeva paralel cu piata de peste o straduta unde noaptea e demential. Fiecare restaurant are formatia lui si este o harmalaie muzicala de nedescris, dar e superb. Nu stiu daca as nimeri a doua oara si regret si acum ca n-am reusit sa ne intoarcem intr-o seara acolo, atunci am fost doar in trecere. Tot atunci am invatat sa nu mai trec niciodata pe langa un loc si sa zic ca ajung a doua zi, a doua zi mereu gasesti altceva.







2 comments:

  1. melodia din Asi e cea mai frumoasa! cum faceti voi de faceti rost de toate filmele astea europene?? Kaybedenler Kulubü...poate ma ajutati si pe mine :)

    ReplyDelete
  2. cine cauta gaseste :D Da-mi cartile si-ti dau filmul, hihihi :D Normal ca te ajutam :)

    ReplyDelete