February 24, 2014

Intre mi-e frica si-mi pare rau





    























Acum cateva saptamani am avut o revelatie, mi-am dat seama ca atunci cand trebuie sa iau o decizie foarte, foarte importanta , care presupune o schimbare mare in viata mea, ma aflu intre “mi-e frica” si “imi pare rau”.


“Mi-e frica” are legatura cu viitorul, cu asteptarile tale, cu proiectiile, cu faptul ca iti imaginezi ca ai putea da gres , ai putea fi penibil, sau cu faptul ca visul tau e prea mare si nu te-ai putea ridica la inaltimea asteptarilor. 
“Imi pare rau” are legatura cu trecutul si cu lipsa de actiune.
Intotdeauna m-a amuzat cum unii ridica statui in general unor persoane pentru ca au curajul sa faca ceva ce ei nu au curaj sa faca, fara sa se gandeasca ca de fapt persoanele care fac pasul ala poate nici nu simt frica, pentru a avea curaj.


Si frica asta, desi uneori te paralizeaza si iti scoate in fata toate limitarile tale, toate piedicile pe care ti le pui singur, din tot felul de ganduri alimentate de tine sau de altii, atunci cand o depasesti se transforma automat in curaj, pentru ca nu poate exista curaj fara frica, clar. Curajul apare atunci cand faci un pas inainte pentru a-ti depasi fricile, si odata depasite fricile si castigat curajul, apar doua posibilitati: sa-ti reuseasca ceea ce ti-ai dorit  (si atunci sa primesti pe langa curaj si incredere, implinire, satisfactie), sau sa nu-ti reuseasca ce ti-ai propus. Si aici iar lucrurile se ramifica, de fapt tine doar de ce unghi alegi: ai inca un esec la activ sau ai castigat experienta, oricum ai vedea  ai avut curaj sa faci lucrul respectiv, ai facut un pas inainte. Esecul este o experienta, un proces care te-a dus undeva, nu unde doreai dar spre deosebire de “imi pare rau” te-a facut sa te misti si sa inveti, sa speri, sa te adaptezi, sa iti dai seama ce e de imbunatatit.

As zice ca pasul care implica curajul (da, stiu, cacofonie, eu o consider o forma de ipocrizie sociala, nicidecum greseala gramaticala) este oricum castigator, indiferent ca esti optimist sau pesimist.
“Imi pare rau” este momentul ala dureros in care nu mai poti da timpul inapoi, timpul ala care atunci cand iti era frica era inca in viitor, “imi pare rau”, e plin de regrete si de scenarii de genul “ce s-ar fi intamplat daca as fi incercat”?

“Imi pare rau” este constructiv daca reusesti sa te detasezi si sa iti dai seama ca data viitoare cand vei mai avea de facut o astfel de alegere merita sa treci peste “mi-e frica”, pentru ca, sa fim seriosi, cei mai multi dintre noi sunt familiarizati cu partea de imi pare rau, este atat de bine stiuta incat am devenit oarecum imuni la regrete. Cand iti pare rau ca n-ai facut un lucru accepti intr-un fel ca ai gresit, ca lipsa ta de actiune te-a facut sa pierzi ceva, nici macar nu este vorba de realizarea visului tau ci de incercarea de a face tot ce poti ca sa reuseasca.

Cred ca de multe ori frica de actiune vine din teama de esec, teama impusa de o societate bolnava, care ne invata ca trebuie sa fim perfecti, ca doar locul I conteaza, ca the winner takes it all….Societatea asta uita sa te invete si ca majoritatea celor care au reusit au inceput cu 1-2-3…esecuri, ca pana la urma ocaziile vin si pleaca, nimic nu e permanent, azi ai o sansa sa faci ceva, maine o alta, dorintele tale se schimba, tu te schimbi, regulile pe care ti le impui se schimba…


Va las cu un cantec superb de la Coldplay, despre pierderi si castiguri, mi se par niste versuri superbe !!!!! Si orice ati alege, nu uitati ca ati castigat ceva, intrebarea e daca vreti mai mult sau mai putin, daca preferati un drum cu o harta blurata (“mi-e frica”)sau niste scenarii fanteziste, care nu duc prea departe in plan fizic (“imi pare rau”).

Just because I'm losing
Doesn't mean I'm lost
Doesn't mean I'll stop
Doesn't mean I'm across

Just because I'm hurting
Doesn't mean I'm hurt
Doesn't mean I didn't get what I deserved
No better and no worse

I just got lost
Every river that I tried to cross
Every door I ever tried was locked
Oh and I'm just waiting 'til the shine wears off

You might be a big fish in a little pond
Doesn't mean you've won
'Cause along may come a bigger one

And you'll be lost
Every river that you tried to cross
Every gun you ever held went off
Oh and I'm just waiting 'til the firing's stopped
Oh and I'm just waiting 'til the shine wears off



2 comments:

  1. :) Tare ideea asta:
    You might be a big fish in a little pond
    Doesn't mean you've won
    'Cause along may come a bigger one

    Eu mereu am mers pe principiul: mai bine sa-mi para rau pentru ce am facut decat pentru ce nu am facut. Mi s-a parut mai greu sa accept ideea ca nu am facut nimic, cand puteam sa fac ceva, decat ca am facut ceva gresit.


    ReplyDelete
  2. da, melodia aia mi se pare ganiala, si ca mesaj, si ca inlantuire de sunete :). Asta cu imi pare rau, stii cum e, in teorie asa e, in practica toti avem exemple de imi pare rau, oricat am merge pe principiul tau. Uneori analizezi atat de mult, si cu cat iti verifici toti pasii si vrei sa te asiguri cu atat iti pier entuziasmul si curajul. Pana la urma ideea e sa nu o tii intr-un continuu "imi pare rau" si sa inveti.

    ReplyDelete