November 21, 2012

Riga - experiente culinare


Daca va place sa luati masa in oras cand plecati in concediu dar de multe ori va sperie preturile din restaurante sau terase, Riga o sa va surprinda in mod placut. Este un oras care te imbie cu mancaruri variate la preturi mai mult decat acceptabile. Fie ca preferati sa va indulciti cu o prajitura in konditoreia (inseamna cofetarie in letona), fie ca alegeti sa leneviti la o terasa sau un restaurant, veti avea de unde alege din multitudinea de produse.



Bucataria letona are puternice influente rusesti, poloneze si germane iar mancarurile lor sunt foarte satioase si de obicei contin carne de porc sau de vita. De asemenea pestele este des intalnit. Ciorbele si supele sunt nelipsite, intr-o varietate care va va uimi. De altfel, in gara exista o terasa specializata in supe si ciorbe. Cea mai buna ciorba pe care am mancat-o vreodata a fost ciorba cu varza acra de la Melnais Kakis (Pisica Neagra) la care am primit separat bucatele de cartofi fierti, smantana si ceapa taiata fin. De obicei folosesc ceapa in ciorba doar pentru a da aroma, nu-mi place gustul ei fiert, asa ca acest mod de a servi ciorba a fost o descoperire placuta si binevenita. Usturoiul proaspat, adaugat inainte de servire este de asemenea foarte des folosit in bucataria letona, inclusiv la ciorbe.



E adevarat ca nu suna prea tentant sa consumi o ciorba calda vara. Exista insa diverse tipuri de supe si ciorbe reci, foarte gustoase si racoritoare (supa de sfecla rosie, de castraveti).
Restaurantele Lido, care se gasesc atat in Riga cat si in Tallinn, sunt o alternativa excelenta la multitudinea de terase. Aici gasesti mancaruri traditionale, incepand de la supe si ciorbe la specialitati din carne, vegetariene, dulciuri.
Letonii iubesc lactatele. Au multe sortimente de branza cu ierburi sau diverse condimente, chefir (simplu sau aromat).

Riga te imbie cu muzica, chihlimbar, oameni frumosi (letonii sunt printre cei mai frumosi europeni J) si mancare buna. In centrul orasului terasele se intrec in oferte si concerte pentru a atrage turistii. Pe strada sau in magazine se gaseste Kvass,  o bautura racoritoare obtinuta de obicei din fermentarea painii de secara (seamana oarecum cu Coca-Cola la gust); cel mai bun Kvass il gasiti in piata, amplasata in locul vechilor hangare de Zeppelin. Kvass-ul nu este insa singurul motiv pentru care merita sa ajungeti in piata: pe langa tarabe cu fructe si legume, suveniruri mult mai ieftine decat in centrul orasului, gasiti produse lactate, mancare gatita,  peste si mezeluri, dulciuri traditionale,  toate foarte gustoase.  



Letonii au multe sortimente de bere - gasiti bere blonda, bruna, rosie – si se mandresc cu Riga Black Balsam, un digestiv amarui cu gust interesant si puternic, folosit si in medicina traditionala pentru tratarea racelilor sau a problemelor digestive.
De asemenea, in Letonia painea neagra este foarte apreciata. Rupjmaize este foarte gustoasa si o gasiti la orice supermarket si chiar in magazinele duty-free.

articol publicat si in foodstory.ro

No comments:

Post a Comment