April 11, 2012

Iubeste-ti tara!


Nu am inteles niciodata ideea asta de patriotism. De ce trebuie sa ma mandresc eu cu tot ce tine de tara in care m-am nascut si am crescut? Si daca te mandresti de tara de ce sa nu te mandresti de orasul in care te-ai nascut, scoala unde ai invatat, serviciul unde lucrezi? Cred ca toate astea ar trebui sa vina natural, atunci cand ai motive sa te mandresti.

Nu ma mandresc cu mine tot timpul, de ce as face-o cu tara? De ce sa spun mereu ca in Romania sunt cei mai frumosi munti cand eu am vazut altii si mai frumosi sau ca romancele sunt cele mai frumoase cand mi se par doar cele mai vulgare?

Recunosc ca oricunde as pleca mi se face dor de anumite locuri de aici, de anumiti oameni, de mancaruri , dare ele au legatura cu universul meu, cu amintirile mele. De ce trebuie sa ma regasesc si sa ma identific in toti romanii? Sau de ce sa sprijin turismul romanesc cand cu aceeasi bani (sau in multe cazuri si mai ieftin), pot sa imi petrec un concediu minunat intr-o tara unde sa ma simt respectata ca turist, sa ma bucur de conditii normale?

Mi-aduc aminte ca intr-o emisiune Mircea Badea se arata foarte indignat de afirmatia lui H.R. Patapievici cum ca romanii au fetze nu prea inteligente. Si el se simtea vezi doamne, lezat, pentru ca el fiind roman automat a spus si  despre el. Da, cred ca un om oricat de frumos sau de urat ar fi este modelat fizic si de mediul in care traieste, de modul lui de a fi, de gesturile care cel mult pot fi controlate intr-o poza insa in viata reala iti dau farmec sau te fac neplacut de cei din jur. La un moment dat tin minte ca am auzit-o pe Raduleasca la televizor spunand ca daca esti frumos pe interior chestia asta se vede pe chipul tau, si mi s-a parut asa, putin ipocrita, nu stiu  de ce. Acum tind sa-I dau dreptate. Si apropo, din cate tari am vazut nu am intalnit nicaieri atatia oameni incruntati, suparati si grabiti pe metru patrat ca in Bucuresti.

Poate problema noastra este ca suntem convinsi de porcariile astea cu care am fost indoctrinati, credem ca romanul s-a nascut poet, ospitalier etc etc, ca suntem cea mai frumoasa tara, ca avem cei  mai frumosi oameni, ca avem o inteligenta innascuta.
Am observat ca multi oameni au impresia ca daca se lauda cu niste calitati inchipuite, cei din jurul lor o sa ii creada si o sa-i laude sau chiar o sa-I invidieze. Cam asa e si cu Romanica noastra, numai noi credem miturile astea si aproape ca ii obligam si pe straini sa ne cante-n struna. Primul lucru care este intrebat un barbat din alta tara: “Nu-i asa ca romancele sunt cele mai frumoase?”. Imi dau seama cat de greu ar fi pentru un polonez sau estonian sa minta. J

Da, ma emotioneaza Tudor Gheorghe cu  Acolo este tara mea (si mi-as dori din suflet ca versurile sa mai fie actuale)  si da, ma simt aiurea cand un strain zice ca romanii sunt hoti, cersetori, tigani etc, dar pana una alta recunosc ca si eu imi fac o parere generala despre o categorie, in mintea mea francezii sunt intr-un fel, englezii intr-un fel, si daca as fi fost din alta tara si as fi intalnit romanii pe care i-am intalnit prin concediile mele in strainatate probabil as fi avut aceeasi parere.

Pana una alta as vrea sa ma simt mandra ca atunci cand ma duc sa votez pot vota cu o persoana care-mi insufla incredere, nu cu una la care ajung socotind-o raul ce mai bun. Si vreau sa ma simt in siguranta pe strada si sa vad oameni calmi, zambitori. Lucrul care m-a frapat cel mai mult cand am iesit pentru prima data din tara a fost seninatatea oamenilor si lipsa asta de incrancenare. E adevarat ca oamenii din acea tara nu au grija zilei de maine, asa cum se intampla la noi, dar daca ai problem nu inseamna ca trebuie sa te razbuni pe toti care o duc ceva mai bine decat tine. Poate pana la urma binele lor nici nu te-ar face fericit daca ti s-ar intampla si tie.

Cred ca schimbarea porneste in primul rand din modificarea mentalitatilor, si daca romanii ar respecta macar un pic proverbul ala simplu si pacifist “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face” lucrurile ar incepe sa se miste. Pana una alta, Mazare se duce la copiii de gradinita in masina de epoca si este privit ca un exemplu demn de urmat (sa nu mai zic de Becalli, gramada de pitzi care se cred vedete pt ca au aparut o secunda la TV si si-au tras-o cu niste hodorogi bogati, cantaretii de manele – desi aia macar canta- etc).  Inna cucereste vai topurile din intreaga lume, cu vocea ei pitigaiata, in timp ce formatii care canta si compun si fac show cu adevarat se chinuie sa iasa la suprafata. Sunt mandra de oamenii, locurile, obiectele din tara asta in care ma regasesc, nu care mi se baga cu sila pe gat.

Mi se pare ca am uitat sa fim oameni, ca alergam ca niste nebuni dupa bani, uitand sa traim, dand in cap pentru un job chipurile mai bun dar care in cele mai bune cazuri daca analizam putin nici macar nu  ne reprezinta, uitam sa ne tinem aproape prietenii si ne aducem aminte de ei cand ne e greu, uitam sa ne bucuram de lucrurile simple care ne inconjoara si care conteaza, amanam mereu ce ne-am dori cu adevarat sa facem, gasind tot felul de scuze idioate , ne complacem si ne cufundam intr-o realitate urata.

Apropo, nu cred ca exista un imn mai potrivit pentru noi decat “Desteapta-te romane!”  doar ca ne ia mult prea mult sa ne trezim, deh, daca luam somnifere prea puternice…

Oh, please don’t give up
You have a voice, don’t lose it
You have a choice, so choose it
You have a brain, so use it.
The time has come to peace the fuck out. (Travis-Peace the Fuck Out)

3 comments:

  1. Trebuie sa recunosc ca atunci cand am citit prima oara postul tau, parca am avut mai multe a spune, era o ravasire proaspata, care acum s-a potolit :)

    Desi tara mea nu are nici munti, nici mare, nici macar paduri nu prea mai are, atunci cand spun ca vin din Republica Moldova, o spun cumva cu mandrie. Si simt asta pentru ca acolo m-am format, printre oamenii ceia, printre dealurile si vaile celea :)...suna cumva patriotic, dar NU eram sa fiu EU daca nu ma nasteam si nu locuiam acolo, nu gustam toate bunatatile de acolo, nu stiam acum sa vorbesc rusa, nu eram asa simpla cum sunt :) (nu e neaparat de bine lucrul asta). Da, nici Moldova, nici Romania nu sunt cele mai bune si mai frumoase tari din lume, dar sunt locurile unde ne-am format asa cum suntem. Daca nu te nasteai in Romania, nu mai erai Andreea si nu te mai cunosteam. Nu ar fi fost un pacat? :) Si chiar cred ca trebuie sa ne mandrim cu putinul pe care il avem, pentru ca daca n-o sa ne promovam noi tarile, atunci cine o va face? In plus tiganii si manelistii (cu tot cu OTV si canal D, s.a.), nu reprezinta totul. Le dam noi prea multa importanta (de ex.pe la PRO TV ), ii promovam fara sa vrem si de aceea, manelismul ia amploare. Vorbeste cu mandrie si cu demnitate despre tara ta unui strain si acesta va veni sa o viziteze. Du-l in afara Bucurestiului si probabil ca chiar ii va placea.

    Nu stiu daca am reusit sa transmit ce am vrut, insa ideea principala este ca suntem cum suntem si datorita mediului in care ne-am format, si pentru asta, nu trebuie sa uitam de unde am pornit, nu trebuie sa ponegrim radacinile. :)
    Poate anume locul asta ne-a facut sa fim mai buni, mai altfel. Si cand zic "ne-a" ma refer la tine, la mine, la cei din cercul nostru, nu la tot poporul roman, pentru ca acolo se includ si manelistii :))

    ReplyDelete
  2. Haha, comentariul tau e aproape cat articolul meu. Eu zic sa mai citesti o data ce am scris eu, nu ce gandesti tu dinainte. Normal ca locul unde te nasti te modeleaza, de fapt toti oamenii si toate evenimentele care apar in viata ta te influenteaza, ideea era ca patriotismul asta a devenit un cliseu. Ma rog, dezvoltam cand ne vedem, desi avem altele de povestit :)

    ReplyDelete
  3. Ideea mea e ca, cel putin pentru ca acolo ne-am format, ar trebui sa vorbim cu demnitate de tara noastra, fiecare de tara lui.

    O fi patriotismul un cliseu, insa tot e mai bun decat sa-ti vorbesti de rau tara :P

    Iar daca noi vom vorbi de bine tara, poate ca strainii vor sti mai multe despre Romania, in afara de faptul ca de acolo vin tiganii.

    ReplyDelete